Barn växer fort och de sliter på kläderna väldigt mycket också. Att hålla ett barn med hela, rena och passande kläder kan vara hur dyrt som helst och om du har en begränsad ekonomi kan det underlätta stort om du lär dig sy era egna kläder.

Det har blivit allt mer trendigt att sy egna kläder och det gör också att du kan göra de kläder du vill, i de färger och med det tyg som du vill ha. Du är inte utelämnad till modehusens provdockor utan kan efter ditt eget huvud sätta din egen modetrend. Eller faktiskt inspireras av modehusen och sy liknande kläder till en bråkdel av priset.

Startkostnad

Att investera i en bra symaskin som är lätt att använda är den största kostnaden med att komma igång med att sy egna kläder till dig själv och barnen. Det finns maskiner i alla olika prisklasser och med olika funktioner, så titta runt ordentligt innan du slår till. Det är heller inte alltid självklart att det finns ett antal tusenlappar i bakfickan till en symaskin om rätt maskin hittas, men det behöver inte vara så att du måste stå över om du hittar drömsymaskinen till nedsatt pris. Du kan surfa in hos Lånakuten.com för att jämföra olika snabblån och även se vilka långivare som beviljar lån utan kreditupplysning som registreras hos Upplysningscentralen, vilket kan vara bra för dig med betalningsanmärkningar som gör det svårt att få lån annars. Med hjälp av rätt lån kan du snabbt komma igång med att sy och du slipper lägga pengar på dyra kläder till barnen.

Kom igång

Det du behöver för att komma igång med att sy egna kläder är så klart en symaskin, nålar och tråd, mönster och tyg. Inspiration är också en bra sak att ha med dig, men det hittar du lätt genom att titta runt på nätet, i skyltfönster eller helt enkelt i olika magasin. Du kanske har plagg hemma redan som du tycker om eller som barnen tycker om men har växt ur, och då kan du inspireras av dem, både i utseende och mönster.

En av klurigheterna kan vara att rita mönster och klippa tyg, men Svenska Yle har en fin beskrivning som kan hjälpa dig en bra bit på vägen. Våga prova, och börja med något väldigt lätt så att du undan för undan lär dig mer och mer.

Tips för smidighetens och ekonomins skull

Har du ett gammalt plagg som behöver ersättas och du vill sy ett liknande kan du väldigt enkelt rita av plagget på mönsterpapper genom att följa sömmarna. Du kan även klippa sönder plagget och rita av det men oavsett vilket du gör så kom ihåg att lägga till sömsmån samt öka storleken. Bebiskläder är ofta lätta att sy och bebisen växer som ogräs, så det är inte så svårt att göra fler babybodys i större storlekar.

Vill du öva dig på att sy provplagg innan du sätter saxen i det fina tyget du köpt så kan du leta efter billiga tyger på second hand också.

Sy eget och spara massor med pengar i längden. Lycka till!