Barn växer fort, de är ute och leker, klättrar och hoppar en del. Det är inte alls ovanligt att kläderna går sönder, får fläckar eller liknande. När det gäller barnkläder kan de ofta kosta en del i inköp och med tanke på att barnet snabbt byter från en storlek till en annan kan det behövas en hel del kläder innan barnet är fullvuxet. Man kan med andra ord behöva lägga en del pengar på kläderna. Men går det att tänka ekonomiskt när det kommer till barnkläder?

Att tänka på vid tvätt

När det gäller barnkläder finns de i alla möjliga modeller. Man kan bland annat finna fina T shirt med tryck, kjolar, klänningar, kavajer och mycket annat. När kläderna ska tvättas gäller det dock att tänka efter en del. I alla plagg finns det en lapp med tvättråd som bör följas. Om man inte gör det finns det alltid en risk för att plaggen krymper, att de går sönder eller att eventuella tryck försvinner. Det beror ofta på att man tvättar i en för hög temperatur. Vanliga kläder som byxor och tröjor tvättas lämpligen i 40 grader. Underkläder, sportkläder och liknande kan tvättas i 60 grader för att man ska få bort alla bakterier.

Att välja dyra barnkläder

Barnkläder finns i många olika prisklasser. Vissa väljer att köpa billigare plagg, medan andra köper dyrare märkeskläder. Vissa plagg kan vara klokt att lägga lite mer pengar på. Skor är en sådan sak. De håller ofta bättre och dessutom kan man många gånger sälja dem vidare när barnet vuxit ur dem. När det gäller vanliga enkla t-shirts kan det vara klokt att inte lägga för mycket pengar på dem. Det är bra dagisplagg och det är ingen katastrof om de skulle få fläckar eller gå sönder.

Köpa barnkläder på second hand

I dag talas det mycket om att man ska vara miljövänlig. Att handla på second hand blir allt mer populärt. Många väljer att också köpa en del barnkläder där. Det är inte fel att göra det och just att handla på second hand kan vara en möjlighet att få ihop en större garderob till sitt barn. Det är inte bara för att man har ont om pengar man handlar på second hand. Det kan också vara för att man helt enkelt finner ett plagg som barnet gillar men som inte längre finns kvar i butikernas sortiment.

Låta barn ärva kläder

Förr var det inte alls ovanligt att barnen i släkter eller familjer fick ärva kläder efter varandra. När det gällde tröjor och byxor spelade det inte så stor roll om syskonen var tjejer eller killar. I dag kan man många gånger se att kläderna inte håller samma kvalitet och då kan det vara svårt att låta dem gå i arv.