Idag handlar inköp av barnkläder väldigt mycket om att köpa de senaste märkeskläderna och efter senaste modet, vilket ofta blir väldigt kostsamt. Barn vill bära detsamma som andra barn, och de i sin tur bär det som kändisbarnen bär. Därför är det lätt att mycket pengar läggs på barnkläder, vilket tenderar att gå ut över ekonomin och skuldberget bara växer. Men det finns många sätt att kringgå de växande skulderna och samtidigt göra en insats för miljön och få mer pengar över i slutet av månaden. Faktum är att av de ca. 13 kilo kläder konsumenter inhandlar per person och år, så hamnar 8 kilo i hushållssoporna – vilket är dåligt för både miljön och plånboken. Av dessa 8 kilon är dessutom 60% enligt undersökningar rent och helt och därför helt onödiga att slänga. Eftersom 7 av tio svenskar inte använder ens hälften av kläderna i sin garderob så är det mycket som kan lämnas in till återvinningscentraler som sedan hamnar i secondhand-butiker runt om i Sverige.

Handla på second hand

Ett bra sätt att spara in på pengar är att besöka många av de second hand-butiker som finns tillgängliga såsom exempelvis Myrorna. På så vis kan du även spara pengar till dina barn och sätta in pengar på sparkontot till den dagen de tar studenten. Då föremål på second hand ofta kan vara så gott som i nyskick, känns det då inte heller konstigt eller obehagligt att bära dem. Dessa kläder brukar som regel ändå alltid tvättas av personal innan de läggs ut till försäljning.

Handla på nätmarknader

Idag finns många andrahandsfynd att hitta på nätet såsom Facebooks Marketplace eller Blocket och precis som second handbutiker handlar det ofta om sprillans nya barnkläder som bara blivit använda en gång eller som läggs ut till försäljning på grund av ångerköp. Det är med andra ord ett ypperligt tillfälle att fynda relativt nya och billiga barnkläder. Men till skillnad från second handbutiker kanske inte kläderna alltid är tvättade och därför är det alltid rekommenderat att se till att tvätta plaggen samma dag som inköpet.

Bortskänkta barnkläder

Idag finns det flera websajter som annonserar ut gratisvaror såsom kläder som människor vill skänka bort mot upphämtning. Kläder som duger funktionellt och som nya kan ha kostat en hel del, men som någon känner tar för mycket plats i garderoben. Det kan handla om att man vill förnya sin garderob och vill bli av med kläderna snabbt. En av dessa sajter som är hyffsat populär är bortskänkes.se där man som registrerad användare kan lägga upp annonser gratis, mot att det skänks bort kostnadsfritt. Inget får säljas på sajten, utan regeln är att det måste skänkas.