Är du småbarnsförälder eller har du barn som redan vuxit upp och blivit stora? Då har du säkerligen varit med om ett flertal gånger då barnens garderob eller byråer har behövt att rensas ut. Under de första levnadsåren växer barn snabbare än man kan föreställa sig och ibland tar det bara några ynka månader innan barnet har vuxit ur alla plagg som nyligen inhandlats.

Kläder slängs och nya köps in. Vissa kläder slängs naturligtvis med all rätt, eftersom diverse matfläckar och annat kladd har gjort kläderna fula och oanvändbara. Dock slängs det även en hel del rena, fräscha och fina kläder också. Anledningen till detta är främst för att man inte har ork att sälja kläderna, men det kan också handla om att man inte vill samla på sig alldeles för mycket oanvändbara saker i hemmet.

I Sverige är vi riktigt duktiga på att konsumera och speciellt är det kläder som inhandlas. Den stora konsumtionen bidrar till skador på vår miljö och det bästa man kan göra för att förhindra detta är att låta kläder gå i arv. Detta är ett mycket användbart tips om man t.ex. har flera barn i olika åldrar. De yngre kan ärva från de äldre och på så vis så slängs inte alldeles för mycket kläder bort.

För att kläder ska gå att ärva gäller det dock att de är av bra kvalitet. Kläder av sämre kvalitet går snabbt sönder, vilket i sin tur leder till att dessa måste slängas. Ett klädmärke för barn som är kända för att skapa hållbara kläder som kan användas om och om igen är P.O.P (Polarn och Pyret). Deras kläder känner du snabbt igen på det randiga signaturmönstret och det otroligt mjuka material som används.

Du behöver alltså inte rensa ur ditt barns garderob för varje plagg som barnet har vuxit ur. Ha en kartong nära till hands och stoppa ner kläder allt eftersom. När kartongen är full flyttar du ner den till källare eller upp på vind och tar därefter fram en ny kartong att komma igång med. På så sätt undviker du att ditt hem ser ut att vara mitt upp i en flyttstädning från Landskrona eller annat område i Sverige, samtidigt som du är miljömedveten och sparar in en hel del pengar. Få föräldrar är medvetna om hur mycket pengar man har lagt på barnkläder under alla barnets år, men man brukar uppskatta att kläder och skor till ett barn under de första 6 levnadsåren hamnar på cirka 34.080 kronor (cirka 406 kronor i månaden). Visst kommer du att behöva köpa in en del till första barnet (om du inte har vänner eller syskonbarn att ärva från), men därefter bör du försöka spara så många användbara och fräscha plagg som möjligt.