En amerikansk tradition som blivit allt vanligare i Sverige är att hålla en baby shower. En baby shower är en fest som anordnas inför barnets ankomst, då gästerna har med sig presenter till barnet. Dekorationerna på festen har oftast bebistema, och det serveras typiskt kaffe eller te med tårta och andra bakverk på en baby shower. Förutom presentöppningen är vanliga aktiviteter olika lekar relaterade till det kommande barnet eller till att bli föräldrar.

En populär present att ge till små barn och till nyblivna föräldrar är barnkläder. Det är ju mycket som ett nyfött barn behöver – bodys, strumpor, mjuka byxor, mössor, koftor och annat. Det kan dock vara problematiskt att ge bort kläder på en baby shower. Till att börja med är det alltid svårt att veta storleken när man köper kläder till ett barn som inte är ens eget – och det är ännu svårare om barnet inte ens är fött än. Föräldrarna själva vet ju då inte hur stort barnet kommer att vara när det föds, och om man har otur och har köpt de minsta storlekarna kommer bebisen aldrig att kunna använda kläderna man har gett bort. En tumregel är därför alltid att köpa kläder som är flera storlekar större än vad man tror att bebisen ska ha – ett barn kan alltid växa i kläder som är för stora, och dessutom växer bebisar fort. Nackdelen med att barn växer så fort är dock att kläderna bara kommer att passa barnet under några korta månader – sedan har de sannolikt blivit för små. Risken är därför att kläderna bara hinner användas en eller ett par gånger ändå.

Ett annat problem är självklart att barnets föräldrar kanske inte har samma smak som en själv när det gäller barnkläder. På en baby shower har man ju inte haft en chans att se hur föräldrarna själva klär sitt barn, vilket betyder att man får utgå från sin egen smak och hoppas på det bästa. Föräldrarna är sannolikt för artiga för att säga något om de inte tycker om kläderna, men hur roligt är det att vara osäker på om ens present är uppskattad eller inte?

Eftersom det finns så många faktorer som är osäkra när det gäller att köpa kläder till ett barn (som dessutom inte ens är fött än) kan det vara bra att överväga andra presenter till baby showern. En rolig idé är till exempel att ordna en blöjtårta, som blir en fin dekoration på festen samtidigt som den förser de nyblivna föräldrarna med en välbehövlig uppsättning blöjor. Det är sannolikt mer uppskattat än ännu en body. Andra förslag på presenter man kan köpa förutom kläder är nappflaskor, nappar, bebisfiltar, gosedjur och leksaker.

Posted in Okategoriserade