Kläder till barnen är ett måste och det går sällan att tänka på dessa inköp som en längre investering eftersom barnen snabbt växer ur både kläder och skor. Att låta barn ärva kläder är ekonomiskt och dessutom miljövänligt, men oavsett hur du väljer att införskaffa dina barnkläder gäller det att ha koll på storlekarna. Barnkläder brukar anges i enlighet med barnets längd, vilket som mått kallas för

centilong

eller bara cl. I de flesta fall brukar centilongmåttet gå ända upp till 170 cl och det kan åldersmässigt bäras upp till cirka 14-15 år.

Kläder till nyfödd

Att ge bort en söt liten body eller pyjamas till en nyfödd bebis brukar vara en populär gest när någon i ens närhet precis fått en ny familjemedlem. Tänk dock på att de allra minsta storlekarna; 50 eller 56, sällan passar i mer än någon vecka. Vill du att din present inte ska behövas packas ned på momangen, utan få vara med ett tag är det bättre att satsa på lite för stora kläder. Det gör inget att ett plagg sitter lite löst tills den lilla bebiskroppen vuxit till sig.

Mät ditt barn

Hur gör du då för att säkerställa att du köper rätt storlek till barnet? Ställ ditt barn mot en vägg (bebisar kan ligga på golvet eller plant underlag) och mät längden med ett måttband. Använd sedan standardtabellen för barnstorlekar för att hitta den storlek som stämmer bäst överens med resultatet. Det finns 20 olika storlekar, från nyfödd upp till tonåring, och du kan enkelt hitta rätt storlek genom att jämföra med barnets exakta mått. Ett stående tips är att hellre köpa en större storlek än för liten.

Bli kundmedlem

Som förälder vet du att kläder går åt som smör i solsken när det kommer till barnen. Lekslitage på kläderna är ett faktum och gör att såväl skor som vanliga plagg slits och tappar sin funktion. Att du dessutom titt som tätt behöver köpa nya kläder i takt med att barnen växer gör klädinköpen till en av de större utgiftsposterna när det kommer till familjens hushållskassa. Shoppar du barnkläder på nätet eller i butik är det alltid en fördel att vara kundmedlem. Då får du allt från nyhetsbrev med tips och rabatter till bättre service.

Skostorlekar

Barnens fötter växer riktigt fort och på bara några månader kan ett barn ha gått upp två nummer i skostorlek. Se därför till att mäta barnets fötter mellan varven för att säkerställa att barnet inte går omkring med för trånga skor. När det kommer till skostorlekar kan dock dessa variera mer än klädstorlekar bland barn, och pojkar brukar i regel ha lite större fötter redan från 4-5 årsåldern. Det är viktigt att skorna har en naturlig passform och att både fot samt ankel får ett så korrekt stöd som möjligt. En standardregel när du köper barnskor är att låta tårna ha runt 10-15 mm extrarum. Gäller det gummistövlar kan detta utrymmet vara än större eftersom barnen oftast använder sockor och tjockare sulor i denna typ av skor.