Du väntar ditt första barn och det är dags att köpa en uppsättning kläder så att allt är redo när barnet kommer. Men vad ska du köpa? Vad behöver egentligen en liten bebis och hur mycket av varje? Vad är praktiskt och vilken storlek ska du satsa på? Har man inte haft en liten att ta hand om tidigare är det inte så lätt att veta vad som fungerar bäst den första tiden. Här kommer lite goda råd:

Mjukt och skönt

Det må se tufft ut med en bebis i jeans och sneakers, men satsa hellre på mjukt och skönt tills bebisen är så stor att den kryper runt och sliter på kläderna. Mjuka byxor och bodies är praktiska plagg den första tiden. En body blir som en tröja, som knäpps i grenen. Det är en riktigt smart uppfinning. Alla som tagit på en liten bebis tröja och byxor vet att snart kommer tröjan att kasa upp och det blir en stor glipa där bebisen kan bli kall. Strumpor kommer du också att behöva och under sommarhalvåret kan det vara mysigt med en kofta om det är lite kyligt ute på kvällen eller morgonen. Till det behöver du förstås ytterkläder och på sommaren en solhatt (även om bebisar ska undvika att vara direkt i solen).

När bebisen ska sova

Till de minsta bebisarna är det smidigt med en hel pyjamas som knäpps med knappar från grenen och upp, ibland också längs ena benet. Välj en bekväm pyjamas, gärna i ekologisk bomull. De små fötterna känns lätt kalla och därför kan det vara bra med en pyjamas med fötter. Dock är det inte alla bebisar som gillar det och dessutom förkortar det pyjamasens livslängd då de växer ur den snabbare. Det går bra att ha strumpor på bebisen på natten, ifall den blir alltför kall om fötterna. Två pyjamasar är ofta lagom. Då har man en att ta på barnet när den andra är i tvätten. Hur mycket man väljer att ta på sin bebis beror förstås dels på årstid och temperatur, dels på var och hur bebisen sover. Ett babynest är en mysig, ombonad och samtidigt säker sovplats för ett litet barn. Genom att placera ett babynest mellan föräldrarnas kuddar sover bebisen säkert och samtidigt nära er föräldrar.

Antal plagg och storlekar

Hur många plagg man behöver beror egentligen mest på hur ofta man vill och kan tvätta. Har man tvättmaskin i hemmet behövs inte så mycket kläder, medan om man däremot har tvättstuga en gång i veckan behöver man minst en uppsättning kläder för varje dag samt några extra att ha om en olycka sker eller medan de nytvättade plaggen torkar. Om barnmorskan tror att din bebis kommer att bli normalstor är det bra att satsa på plagg i storlek 56 och några i storlek 62 som back up.