När man får barn märker man snabbt att det går åt en hel del kläder. För det första ska det finnas kläder för olika tillfällen, för det andra ska kläderna vara i rätt storlek, och för det tredje ska kläderna vara rena. Barn är bra på att smutsa ner sig och det bör man vara beredd på. Ett par extra ombyten bör alltid finnas till hands både hemma, på dagis och på resan. Men ska barnkläderna vara fina eller tåliga?

Fina barnkläder

Det finns en hel del fina barnkläder i form av klänningar, kavajer och annat. Om barnet ska vara med på en fest, eller vid dop är den här typen av kläder ofta lite extra roliga att bära. Men man bör också se till att det finns ett ombyte. Om barnet äter själv kan det vara klokt att ta på en extra tröja över finkläderna. Annars kan man räkna med att det är tvätt som gäller. Om barnet har smycken från Jewelrybox eller andra tillverkare kan det vara fint med kläder som matchar. Det kan dock vara bra att inte lägga för mycket pengar på dem, i alla fall inte till mindre barn. Kläderna får lätt fläckar som inte går bort och de blir snabbt urväxta.

Tåliga barnkläder

Barn kommer att leka en hel del under uppväxten. I leken ingår krypande, klättrande, lera, gräs och sand. Det krävs därför att kläderna tål en hel del. Finkläder till vardags är ingen bra idé. Ett par lappade jeans duger faktiskt på förskolan, och en helt vanlig t-shirt fungerar på kalaset i lekpalatset. Barnet behöver inte ha kläder för flera tusen kronor på sig varje dag och det viktigaste är inte att barnet ser bra ut. Så länge kläderna är relativt hela och rena fungerar de!

När det gäller utekläder kan det ofta vara bra att lägga lite extra pengar på plagg av bra material. Det gäller dock att jämföra pris mot kvalitet. Många gånger kan man finna felfria plagg på loppisar. De håller ofta i flera säsonger till och när de egna barnen vuxit ur dem kan plaggen säljas igen om de fortfarande är fina.

Kombinera tåligt och fint

Det finns också barnkläder som både är fina och tåliga. Det rör sig dock ofta inte om klänningar eller frack, men byxor kan ha en lyxigare touch av till exempel linne, och tröjan kan vara av ull. Sådana plagg håller och är varma även om barnet är ute och leker. Det är också lite finare än kläder i bomull och polyester. Man kan alltså klä sitt barn både fint och tåligt om man vill. Det handlar helt enkelt om vilka preferenser man har. Det viktiga är att barnet trivs i kläderna.