Det finns många tillfällen under barns uppväxt då de får möjlighet att klä ut sig – allt från maskeradkalas vid födelsedagar till halloween. Barn tycker oftast att det är roligt att få klä ut sig till ett djur de tycker om eller till deras favorithjälte från den senaste animerade filmen, men som förälder måste man också tänka på att vara lyhörd för barnens önskningar – om de absolut inte vill klä ut sig, eller inte tycker om den dräkt man tänkt ut som förälder, ska man inte framhärda i att barnen ska använda den. Det kommer bara att leda till negativa associationer till maskerader längre fram.

Att däremot fråga barnen vad de vill klä ut sig till, och ordna en kostym utefter barnets önskemål, är ett perfekt sätt att få dem att se fram emot halloween-kalas eller maskeradkalas. Om man som förälder ska följa med barnen när de går sin ”bus eller godis”-runda kan man också göra det hela roligare för både en själv och för barnet genom att bära en matchande kostym. Om barnet är Luke Skywalker kan man till exempel själv vara Leia eller Han Solo, och om barnet är Pippi Långstrump kan man själv vara Prussiluskan. Maskeraddräkter som föreställer kända karaktärer går att hitta i både barnstorlekar och vuxenstorlekar i de flesta partybutiker. På Partykungen.se finns till exempel maskeradkläder som föreställer allt från Snövit till Super Mario.

En nackdel med sådana kostymer är dock att de ofta är ganska dyra. Om man känner att man vill lägga pengarna på annat kan man då istället fundera på maskeradkläder som man kan skapa själv. På det sättet sparar man inte bara pengar, utan får också en unik kostym som ingen annan har. En perfekt maskeraddräkt för både vuxna och barn som vill vara läskiga på halloween är till exempel en zombie. En zombiedräkt kan enkelt fixas genom att man letar efter en klänning eller kostym på second hand (eller tar fram gamla plagg ur garderoben som man inte längre använder) och klipper sönder dem. Ju trasigare desto bättre när man är en zombie – hål i knäna, klänningens och byxornas nedre kant i trasor, en ärm som är avskuren – man kan sätta personlig prägel på sin zombiekostym! Det enda som saknas sedan är lite teaterblod och hjälp från mamma eller pappa att sminka sig vit i ansiktet och svart runt ögonen, så har man en tvättäkta liten zombie. Låt gärna barnet vara delaktigt i att skapa sin dräkt – då kommer de garanterat att tycka att det är ännu roligare att klä ut sig.

Posted in Okategoriserade