Som förstagångsförälder är man oftast mycket mån om att göra “allt rätt och enligt regelboken”. Man lägger ner mycket tid på att säkerställa så att man tar hand om sitt barn på allra bästa sätt. Det gäller inte bara när det kommer till kost och hälsa, utan även när det gäller barnens kläder. Vissa kan tycka att det låter väldigt knepigt, men sanningen är att det inte alls är speciellt svårt. Här nedan har vi samlat några riktigt bra tvättips som du kan använda dig av för att säkerställa att barnens kläder blir rena, mjuka och fräscha.

Läs tvättinstruktionerna

Alla kläder har någon form av tvättinstruktion som du kan hitta på plaggets insida. Här kan du se vilket material kläderna är tillverkade i och vad som rekommenderas i samband med tvätt. Du kan tvätta kläder så väl som ytterkläder eller till och med skor. Gäller det sneakers bör du däremot vara lite extra försiktig. Skorna kan vara tillverkade i ett material som inte tål värme. Är du osäker kan du alltid köpa nya snygga sneakers på nätet istället.

Vikten av ett bra tvättmedel

Visst är det bra att välja ett tvättmedel som är parfymfritt och som är miljövänligt. Det bör du göra oavsett om du ska tvätta ditt barns kläder eller dina egna. Om ditt barn eller din bebis har väldigt känslig hud kan det dock vara en god idé att köpa ett speciellt tvättmedel som är framtaget för allergiker. Läs igenom instruktionerna och titta vilken temperatur plagget kan tvättas i, alternativt om det ska tvättas i maskin eller för hand. Rekommenderat är flytande tvättmedel framför pulver. Flytande tvättas ut mycket lättare.

Undvik gärna sköljmedel

Oavsett om ditt barn har en allergi eller inte så kommer barnens hud alltid att vara mer känslig än vuxnas. Vi rekommenderar därför att du undviker att använda dig av sköljmedel så mycket du bara kan. Sköljmedel kan förvisso lukta gott och göra kläderna mjuka, men de starka dofterna och de många kemikalierna kan orsaka klåda eller eksem. Vill du använda dig av ett naturligt medel för att göra bebisens kläder mjuka så kan du använda dig av ättika.

Torktumla eller lufttorka

Det här är en väldigt vanlig fundering som många förstagångsföräldrar slåss med. Man vet helt enkelt inte om det är bäst att lufttorka barnets kläder eller om det är okej att använda sig av torktumlaren. Vi tycker att du helt klart bör använda dig av torktumlaren om det inte står annat i tvättråden. Det finns ingen anledning att vänta mer än du behöver på att kläderna ska torka om de håller sig lika fina och fräscha för det. Att hänga ut vita kläder på en solig dag kan dock göra tvätten gott. Solen hjälper dig att bleka bort fläckar och dylikt.