Många butiker delar fortfarande in sina barnavdelningar i kill- och tjej-kategorier. Men varför egentligen? Barns kroppar är formade på ungefär samma sätt oavsett kön, och alla färger och motiv bör vara tillgängliga för alla kön.

Trots att både genusforskningen och jämställdhetskampen har tagit stora steg framåt de senaste åren så halkar klädbutiker gärna efter här. Vissa har försökt att endast ha en stor barnavdelning, och istället dela upp den i åldersgrupper. Reaktionerna har varit blandade men mestadels positiva. Framförallt så bevisar det vad många hela tiden har tänkt, att det finns ingen poäng alls i att ha separata klädavdelningar för pojkar och flickor.

Förlegade könsroller

Flera tester har visat att de stora klädkedjorna har gjort en märklig skillnad på kläderna i pojk- och flickavdelningen. En t-shirt i storlek 86 från pojkavdelningen visade sig till exempel vara mycket större än en motsvarande t-shirt från flickavdelningen i samma storlek. Eftersom storlekarna mäts i längdenheter bör det inte vara någon skillnad varken på längd eller bredd för två plagg i samma storlek. Detta härstammar tyvärr från förlegade könsroller och tanken om att pojkar leker mer livligt än flickor och behöver därför kläder som sitter lösare och är enklare att röra sig. Flickavdelningen är istället full av tajta trikåer som inte bjuder in till mycket lek. Detta vill såklart många ändra på, för det går inte att göra skillnad på barns sätt att leva genom att se till deras kön.

Ge barnet hela spektrat

Och varför skulle det egentligen vara någon skillnad? De flesta föräldrarna vill ge sina barn alla möjligheter i livet, så låt dem även välja kläder. Färger, former och mönster ska vara roligt och inspirerande, inte begränsande. Genom att ge barnen kläder i regnbågens alla färger och med både Hello Kitty, Spindelmannen och Disney-motiv ger man barnet större chans att utveckla egna intressen. Dessutom behöver barn sällan följa några stilmallar utan kan gott och väl välja kläder själva så fort de är ett par år gamla.

Låt barnen själva välja

Det är inte bara för barnens skull som du bör låta dem välja sina egna kläder. Tänk bara på tiden du själv sparar! Ett barn som tidigt får lära sig att välja kläder och andra små ansvarsområden blir dessutom självständig och mognar snabbare. Lär ut vilka grundplagg som behövs. Underkläder, t-shirt och tights till exempel. Sedan får barnet kombinera fritt mellan det som finns i garderoben!

Posted in Okategoriserade