Att vänta första barnet är spännande, pirrigt och ibland också lite läskigt. Det är mycket att förbereda och livet kommer att förändras för alltid. Snart kommer ett nytt litet liv till världen och det är viktigt att förbereda sig så bra det bara går. En rolig och ganska enkel sak att förbereda är en bra basgarderob. Hur mycket kläder måste man egentligen ha till första barnet, och hur vet man vad som är bäst att köpa?

Kläder till nyfödd

Visst är det mysigt att gå runt och titta och känna på små söta bebiskläder när man väntar första barnet. Att fantisera om den lilla person som snart ska få ta på sig de mjuka plaggen. Men det är också lätt att det går överstyr och många plagg blir bara liggandes utan att användas. En bebis växer fort och snart behöver hela garderoben bytas ut.

En bra början är enkla kläder som är lätta att ta av och på. En bebis rör sig inte särskilt mycket och behöver inte slitstarka kläder på samma sätt som äldre barn. Mjuka och varma plagg är A och O.

Bodys, enkla koftor och strumpbyxor och pyjamasar är bra att ha några stycken till en början. Tänk på att inte köpa för små storlekar utan välj hellre lite för stort. Bebisar måste även skydda huvudet så en bomullsmössa under vinterhalvåret och en solhatt under sommaren är viktigt. Varma ytterkläder om det är kallt ute och svalare bodys om det är varmt. Köp inte kläder för flera säsonger i förväg utan ta en årstid i taget. Även om den där fluffiga overallen med öron på är otroligt söt så är det dumt att köpa den till en bebis som är beräknad mitt i sommaren.

Kläder till förskolebarn

Barn i förskoleåldern (ca 1-5 år) är nog de som det går åt absolut mest kläder till. Dels växer de otroligt fort, och dels sliter de ut kläderna fort under alla äventyr och upptäcktsfärder de ger sig ut på. Därför är det viktigt med slitstarka kläder som är enkla och behagliga att röra sig i. Oömma kläder som är smidiga att leka i är en bra grundpelare i barnets basgarderob.

Flera uppsättningar tröjor, t-shirts, tights och mjuka byxor är det viktigaste. För yngre barn fungerar bodys fortfarande bra. Undvik hårda jeans, krångliga skjortor och blusar och finare klänningar i vardagliga sammanhang. Ett barn ska känna sig fritt och rörlig i sina kläder, inte begränsad.

Vintergarderoben bör finnas i flera uppsättningar. Barn som leker utomhus blir ofta blöta och kan behöva en torr uppsättning kläder att byta om till. Minst en overall och ett par täckbyxor och jacka, och minst två par vinterstövlar. Vantar, mössor och halsdukar är tyvärr något som försvinner lätt så här är det bra att köpa billiga storpack istället för att satsa på dyra i bra kvalitet.